lexgroep.nl

Anti oxidanten nemen uit Rode wijn werd wel heel letterlijk genomen op de training

vrijdag, 19 september 2008

Peter, Esther, Marianne, Paul en Gijs
Peter, Esther, Marianne, Paul en Gijs
Intensieve duurinspanning kan je zien als een vorm van oxidatieve stress, omdat de lichaamscellen veel meer zuurstof verwerken dan in rust. Maar onderzoeken geven aan dat er bij duurinspanning niet alleen meer vrije radicalen ontstaan, maar dat er ook meer antioxidatieve enzymen aangemaakt worden, die op hen beurt de ontstane vrije radicalen weer onschadelijk maken. Er is waarschijnlijk bij inspanning sprake van een soort evenwicht in de cel tussen het ontstaan van vrije radicalen enerzijds en de aanmaak van antioxidatieve enzymen anderzijds.
Het is van belang om voldoende antioxidanten uit de dagelijkse voeding te halen: citrusvruchten en kiwi's, knoflook, groene thee in plaats van de normale zwarte thee, rode wijn in plaats van witte wijn, veel met name rode of paarse vruchten (druiven, kersen, bosbessen, aalbessen), en rode groente (bieten, rode kool, rode paprika). Verder komen sterke antioxidanten voor in specerijen als geelwortel (in curry), saffraan en echte vanille.
Bron: Runner’s world
+